Passende bindwijze boeken drukken

Bindwijze boeken drukken. De bindwijze of afwerking na het drukken van een boek, moet in feite worden bepaald door het gebruik. Hier vindt u korte beschrijvingen van de meest voorkomende bindwijzen voor boeken, met hun voor- en nadelen.

Geniet gebrocheerd

bindwijze boeken drukkenBindwijze boeken drukkenDe meest eenvoudige en voordelige manier van afwerken is een nietje in de rug. Een bijkomend voordeel is dat bijna alle drukkerijen deze mogelijkheid in huis hebben. Als een blad het formaat A4 nadert, dan zou ik wel drie nietjes in de rug zetten. Dat gaat dan langer goed.

Een nadeel van gehecht gebrocheerd is dat je geen rug hebt. Bij diktes boven de 5 mm is het toch wel mooier als de uitgave een rug een heeft.

Geniet gebrocheerd wordt wat minder gebruikt bij het drukken van boeken en is meer voor tijdschriften en brochures.

Garenloos gebrocheerd

Hier worden de pagina’s gewoon in de rug gelijmd. Ook dit is een voordelige afwerkmethode die prima passend is voor veel uitgaven. Veel boeken en tijdschriften worden op deze wijze afgewerkt. De hedendaagse lijmen voldoen heel erg goed en een boek dat op deze wijze is afgewerkt kan decennia mee.

Meer dan 50% van alle gedrukte boeken is op deze wijze afgewerkt.

Genaaid gebrocheerd

Bindwijze boeken drukkenHier hebben we nog steeds een slap omslag, maar het binnenwerk wordt wel genaaid en dan als geheel in de omslag gelijmd.

Bindwijze boeken drukkenDeze boeken liggen wat beter open en deze bindwijze is dan ook zeer geschikt voor naslagwerken en studieboeken.

Dat naaien doe je in delen. Drukkers van boeken noemen zo’n deel een katern.

Genaaid gebrocheerd Otabind

Dit is een speciale bindwijze voor boeken die heel goed open moeten liggen. Bijvoorbeeld muziekboeken.

Hier wordt het binnenwerk eerst genaaid en daarna in de omslag gelijmd, waarbij de rug vrij blijft. Ook voor studieboeken en boeken voor zelfontplooiing is dit een waardevolle afwerking. Het boek blijft mooi openliggen en dat is makkelijk werken of studeren.

Genaaid gebonden

bindwijze boeken drukkenBindwijze boeken drukkenVolgens velen wordt het dan een echt boek. Een boek met een hard omslag en die omslag steekt nog een stukje over ook nog. Het binnenwerk is ook hier genaaid. Voor de omslag wordt het “bandpapier” bedrukt en voorzien van een laminaat.

Dit bandpapier wordt dan op drie delen grijsbord geplakt (voorzijde, achterzijde en rug). Later wordt dan het boekblok met de schutbladen tegen de omslag geplakt.

De omslag scharniert in de “kneep” en ook hier is de rug vrij zodat het boek goed open ligt.

Integraalband (genaaid gebonden)

Bindwijze boeken drukkenBindwijze boeken drukkenDeze afwerking lijkt erg veel op genaaid gebonden, alleen is het omslagmateriaal nu een eenzijdig sulfaatkarton.

De hele omslag bestaat gewoon uit één deel (integraal).

Dit boek ziet er uit als genaaid gebonden, maar het boek is buigzamer en daarom meer geschikt voor boeken die vaak meegaan in een tas.

Wire-o

Bindwijze boeken drukkenBindwijze boeken drukkenHier worden de omslag en het binnenwerk als losse pagina’s geponst en daarna met een gebogen draadconstructie aan elkaar gemaakt.

Dit boek ligt volledig open zonder enige spanning in de rug. Dit is prima voor muziek- en kookboeken.

Als het een dik boek betreft dan is de draad makkelijker te buigen. Dat is weer niet zo handig als het boek vaak in een tas meegaat.

Wire-o is een relatief dure afwerkvorm.

Verborgen wire-o

Bindwijze boeken drukkenBindwijze boeken drukkenBij de normale Wire-o heb je geen rug en een dikker boek is wat kwetsbaarder voor het verbuigen van de draad.

Om beide zaken op te lossen is er ook een verborgen Wire-o mogelijkheid.

Dat is niet goedkoop, maar werkt wel erg goed.

Zo’n gedrukt boek ligt fantastisch open, heeft een mooie uitstraling en de bindwijze is goed beschermd.

 


Dé boekendrukker van Nederland informeert en adviseert over het drukken van boeken


Publishers Services bv

Obrechtstraat 3c, 5344 AT  OSS

Tel.: 0412 47 55 53

BTW-nr:  NL8186.21.047.B01

KvK: Eindhoven 17213433

E-mail: info@publishersservices.eu


Bindwijze boeken drukken

bindwijze boeken drukken