Home / Handig om te weten / Drukkleuren versus schermkleuren

Drukkleuren versus schermkleuren

Handig om te weten bij het drukken van boeken. Als je een foto maakt met je mobiel of digitale camera, dan wordt het beeld in RGB-kleuren opgeslagen. RGB staat voor rood, groen en blauw en het betreft hier de primaire lichtkleuren.
Het drukken gebeurt echter in CMYK-kleuren CMYK staat voor cyaan, magenta, geel en zwart. In een normale kleuren inkjetprinter of laserprinter zitten ook die CMYK-kleuren.

Van RGB naar CMYK

Bij de opmaak dien je in feite die RGB-kleuren om te zetten naar CMYK, want dan zie je zelf het resultaat. Als je daar nu niet handig in bent en je maakt wel op in InDesign, maak die omzetting dan bij het maken van de PDF. Dan zet InDesign in een keer alle RGB-beelden om naar CMYK. Kijk dan wel of je tevreden bent over het resultaat.
Om mooi drukwerk te maken dienen de beelden ook de juiste resolutie te hebben. Als je bijvoorbeeld een foto te veel vergroot, dan kan de resolutie wel eens te weinig zijn.
Er is een mooi trucje om de resolutie in de PDF te controleren. Als je een beeldscherm hebt met een schermresolutie van 1920 x 1080 pixels en je bekijkt de afbeelding in de PDF op 200%, dan is de afbeelding goed voor drukken als het er dan op het beeldscherm ook goed uitziet.

Kleuren en boeken drukken
Met die CMYK-kleuren kun je in principe alle kleuren drukken. Soms heeft een school of een bedrijf echter een steunkleur in zijn huisstijl. Dan zou je het drukwerk dus moeten maken in een extra kleur en dat maakt het drukwerk duurder. Zo’n steunkleur wordt ook wel PMS-kleur of Pantone-kleur genoemd.
Bij digitaal drukken kun je helemaal geen PMS-kleuren drukken en bij offsetdruk wil je meestal de zaken niet duurder maken dan nodig. Zet daarom die PMS-kleuren om naar CMYK.
Weet je niet hoe dit werkt? Prima, dan laat die kleur maar zitten. Bij een goede ingangscontrole zet de drukker die kleur automatisch om naar CMYK.

Dé boekendrukker van Nederland,
Omdat het goed moet zijn.

Al meer dan 40 jaar ervaring in het boekenvak

En al meer dan 10.000 titels boeken, catalogi en strips

Topkwaliteit voor een scherpe prijs

Een uitstekende kwaliteit en het juiste drukwerk tegen een scherpe prijs

Grote kennis van boeken, strips en catalogi

We helpen u bij de keuze van het juiste papier en omslag.

Passende productiecapaciteit

Kleine of grote oplage? Geen probleem!

E-mail

E-mailadres
info@publishersservices.eu

Bel ons

Telefoonnummer
0412 47 55 53