Home / Jaarboek drukken
banner

Een jaarboek als herinnering aan de schoolperiode

Veel scholen maken een jaarboek als herinnering voor alle leerlingen die de school verlaten. Vaak in een concept dat elke leerling zelf één of twee pagina’s aan mag leveren. Dit levert vaak heel creatieve pagina’s op, die naarmate de tijd vordert steeds leuker worden om terug te lezen.

De uitvoering

Maak in elk geval een genaaide uitvoering en in kleur. En als het dan enigszins mogelijk is kies voor een hardcover. Bij 250 exemplaren scheelt dat maar zo’n € 0,80 per boek. Maar een hardcover boek is echt veel mooier om te bewaren dan een softcover boek.

  • Al meer dan 7.000 titels boeken, catalogi en strips
  • Topkwaliteit voor een zeer scherpe prijs
  • Profiteer van onze kennis en ervaring
  • Wereldwijde productiecapaciteit

Uw jaarboek uitgeven in vier heldere stappen

Check wat een jaarboek gaat kosten en of dat past in het budget

Hoeveel boeken heeft u nodig en hoeveel pagina’s wordt het boek. Wat kost dan het drukken? Wie kan de opmaak doen en wat kost dat? Heeft u daarvoor dan voldoende budget, of moet u nog sponsors werven (via advertenties)? Als het budget geregeld is, dan is het tijd om de zaken te plannen.

Motiveer de leerlingen om iets leuks aan te leveren

De leerlingen zitten wel in hun eindexamenjaar, dus het tijdig onder de aandacht brengen van het jaarboek is zeer gewenst. Publiceer (of stuur rond) enkele leuke pagina’s van voorgaande jaarboeken. Er is echt heel veel mogelijk en vaak komt er de nodige creativiteit los.

De leerlingen leveren kopij aan en kan dat allemaal door de beugel?

Wie leest toch even alle teksten na en bekijkt de ingeleverde afbeeldingen? Het zijn de teksten van de leerlingen, maar een controle of alles door de beugel kan is misschien toch gewenst.

De PDF gaat naar de drukker

De planning heeft u al eerder met de drukker afgestemd, want voor de technische product is niet zoveel tijd. De techniek gaat er mee aan de slag en dan gaat u de mooie boeken ontvangen.

afbeelding

Proces om een jaarboek te drukken

Goed drukwerk begint bij een goede PDF. Daar helpen wij dus bij. Vervolgens kijken wij de PDF na. U heeft het namelijk al zo vaak gezien, dat u verbeterpunten niet meer ziet. Een fris paar ogen doet vaak wonderen. Vervolgens gaat de PDF naar de techniek, waar het bestand wordt omgezet naar een echt drukbestand. Daar krijgen wij eerst nog een proef van, die met de PDF vergeleken wordt, en dan starten we met drukken. Wilt u eerst een proef, dan overleggen we wat daarvoor de kosteneffectiefste methode is. U bepaalt. Het mooie eindresultaat wordt op die locatie geleverd die u aan ons heeft doorgegeven.

Enkele voorbeelden van klanten die bij ons hun eigen boek lieten drukken

Voor Anja Toonen drukten wij eerst heel efficiënt een dun softcover boekje. Er volgden nog een paar boekjes en toen kwam Dikke Dames Haken uit. Dat ging viral op Facebook. Anja heeft haar baan opgezegd, de opmaak zelf geprofessionaliseerd, vertalingen gemaakt in Engels, Duits en Spaans.

avatar icon
Anja Tonen www.haakpret.nl

Voor Michal Janssen drukten we jaren geleden haar eerste titel Kletsboek! Een ongekend succes. Zo groot zelfs, dat ze haar boek onderbracht bij Gezinnig en naast haar drukke werk nog veel boeken ging schrijven.

avatar icon
Michal Janssen www.gezinnig.nl

Een industrieel ontwerper geeft als hobby enkele special interest boeken per jaar uit. Dat gaat goed en hij gaat één dag in de week minder werken om meer boeken te kunnen maken. Het leidt vervolgens tot het opzeggen van zijn baan, het uitgeven van meer eigen boeken en het fungeren als uitgever voor andere auteurs.

avatar icon
Succesvol van ontwerper tot uitgever

Klanten die bij ons hun boek laten drukken

Zo’n 90% van onze klanten zijn particulieren die hun eigen boek uitgeven. Zo’n 90% van de boeken die wij drukken, maken wij in opdracht van uitgevers, vormgevers, bedrijven, enz. Die klantenmix is voor onze klanten belangrijk. Wij hebben een groot volume, zodat we financieel voordeliger kunnen werken en wij begrijpen dat de klant die zijn eigen boek uitgeeft, meer begeleiding nodig heeft. Gezamenlijk werken aan een mooi boek geeft ons voldoening en energie.

Veel gestelde vragen

Hieronder een aantal van de veel gestelde vragen. Maar echt, neem even de moeite om met ons contact op te nemen. Misschien is een ander formaat, andere bindwijze, enz. toch echt beter voor u. Wij staan u graag te woord.

Is er wel een beter formaat dan 24 cm breed bij 21 cm hoog?

Door een boek in de breedte te maken ligt het beter open. Verder kun je met deze maat beeld en tekst goed scheiden. Zaken komen per leerling niet allemaal onder elkaar, maar kunnen dan prima naast elkaar.

Wie van de staf, ouders of leerlingen kan het boek opmaken?

De opmaak is een tijdrovende klus en verdient een goede voorbereiding. Laat de leerlingen tijdig hun zaken aanleveren. Vaak is dat een foto en een stuk tekst, met wellicht nog wat kleine anekdotes. Eind februari moet dit van alle leerlingen bij de organisatie binnen zijn. Bij een goed format is de opmaak redelijk eenvoudig. Kan iemand van de ouderraad dit, of enkele leerlingen? Een bevriende vormgever doet soms ook wonderen.

Hoe zorg je dat het past en dat de kopij compleet is?

Bekijk in je ontwerp hoeveel tekst er past en geef dus voor de leerlingen aan hoeveel woorden je verwacht. Je kunt ook een soort moederpagina in Word maken die de leerlingen kunnen gebruiken, dan kun je daarop ook alle items aangeven die je verwacht.

Hoe zorg ik dat de boeken op tijd gedrukt zijn?

Klinkt simpel. Gewoon plannen. Tijdig aangeven wanneer de PDF beschikbaar is en wanneer de boeken klaar moeten zijn. In de periode mei/juni zal de productie van een hardcover boek zo’n twee tot drie weken vergen.

E-mail

E-mailadres
info@publishersservices.eu

Bel ons

Telefoonnummer
0412 47 55 53