Handig om te weten bij het drukken van boeken. Als je een foto maakt met je mobiel of digitale camera, dan wordt het beeld in RGB-kleuren opgeslagen. RGB staat voor rood, groen en blauw en het betreft hier de primaire lichtkleuren.

drukken van boekenHet drukken gebeurt echter in CMYK-kleuren CMYK staat voor cyaan, magenta, geel en zwart. In een normale kleuren inkjetprinter zitten ook die CMYK-kleuren.

Van RGB naar CMYK

Bij de opmaak dien je in feite die RGB-kleuren om te zetten naar CMYK, want dan zie je zelf het resultaat. Als je daar nu niet handig in bent, laat ons dat dan weten bij het toezenden van de PDF en dan zetten wij in een keer alle RGB-beelden om naar CMYK.

Om mooi drukwerk te maken dienen de beelden ook de juiste resolutie te hebben. Als je bijvoorbeeld een foto te veel vergroot, dan kan de resolutie wel eens te weinig zijn.

Wij hebben een mooi trucje om de resolutie te controleren. Als je een beeldscherm hebt met een schermresolutie van 1920 x 1080 pixels en je bekijkt de afbeelding daarop op 200%, dan is de afbeelding goed voor drukken als het er dan op het beeldscherm ook goed uitziet.

Kleuren en boeken drukken

drukken van boekenMet die CMYK-kleuren kun je in principe alle kleuren drukken. Soms heeft een school of een bedrijf echter een steunkleur in zijn huisstijl. Dan zou je het drukwerk dus moeten maken in een extra kleur en dat maakt het drukwerk duurder. Zo’n steunkleur wordt ook wel PMS-kleur of Pantone-kleur genoemd.

Bij digitaal drukken kun je helemaal geen PMS-kleuren drukken en bij offset-druk willen we de zaken niet duurder maken dan nodig. Zet daarom die PMS-kleuren om naar CMYK.

Weet je niet hoe dit werkt? Prima, dan laat die kleur maar zitten. Bij onze ingangscontrole zetten wij die kleur automatisch om naar CMYK. Wij zijn tenslotte niet voor niets DeBoekendrukkerVanNederland.

Welke boekformaten laten drukken?

drukken van boekendrukken van boekenVeel boekformaten zijn gebaseerd op het formaat van de drukpers. Daarom is het formaat van 17 x 24 cm zo populair. De pers is dan 100% bezet.

Het A4-formaat (21 x 29,7 cm) is voor productie wel een goed formaat, maar als boek is het dan misschien iets te groot. Je kunt dan bijvoorbeeld ook een boek maken op 20 x 28 cm, maar dat kost dan net zoveel als een A4 boek.

Wij hebben drie basisformaten voorgesteld. Als je een ander formaat wilt, bel ons dan even op 0412 47 55 53. Wij denken dan graag even met je mee!

De opmaak voor het laten drukken van boeken

drukken van boekenEen boek wordt in elkaar genaaid en dat betekent dat er een drukvel van ongeveer 70 x 100 cm gevouwen wordt. Als je de pagina dan exact zo groot maakt als het boek moet worden, dan loop je grote kans dat er witte randjes op de pagina’s ontstaan.

Als je afbeeldingen hebt die tot aan de rand van de pagina lopen, dan moet je die afbeeldingen verder doortrekken tot 3 mm buiten de pagina. Dit heet afloop of bleed. Geef bij aflopend beeld deze 3 mm afloop aan alle vier de zijden van de pagina, dan krijg je een mooi resultaat na het vouwen van de vellen en het snijden van de boeken.

Professionele opmaakprogramma’s, zoals Adobe InDesign, hebben nog weer een functie dat je met hoek- of snijtekens kunt aangeven tot hoever de pagina’s lopen en dat de pagina’s afloop hebben.

Welke papiersoorten zijn er voor het drukken van boeken?

Het hoofdbestanddeel van papier is hout. Ook houtvrij papier bestaat voornamelijk uit hout, maar dan zijn de bestanddelen die voor de vergeling zorgen verwijderd.

Papier kun je vervolgens grof indelen in de papiersoorten met een coating en de papiersoorten zonder coating. De coating is uitgevonden zodat je scherpere afdrukken kunt maken. Daarom stellen wij voor dat je het jaarboek op een houtvrij machine coated papier laat drukken.

Dat kan natuurlijk anders. Een houtvrij offset papier verkleurt ook bijna niet en geeft een natuurlijker uitstraling. Dat kan bij de school passen en dus ook een goede keuze zijn.

De dikte van het papier bij het drukken van boeken

De dikte van het papier wordt niet aangegeven in micrometers, maar in het gewicht per vierkante meter. Hoe zwaarder hoe dikker en des te minder doorschijnend.

Die doorschijnendheid is wel een punt. Als je namelijk een mooie klassenfoto opneemt en bepaalde gezichten zijn niet meer te herkennen omdat op de achterzijde van het blad tekst gedrukt is, dan is dat zonde. Vandaar dat wij voorstellen om uit te gaan van een binnenwerkpapier van 150 grams houtvrij silk mc.

Als je het graag anders wilt, dan laat je het ons even weten of je belt even om te overleggen.

Wij maken graag boeken waarvan je over 25 jaar nog zegt: “Wat is dit een mooi boek!”


Dé boekendrukker van Nederland informeert en
adviseert over het drukken van boeken


Publishers Services bv

Obrechtstraat 3c, 5344 AT OSS

Tel.: 0412 47 55 53

BTW-nr: NL8186.21.047.B01

KvK: Eindhoven 17213433

E-mail: info@publishersservices.eu


Handig om te weten bij het drukken van boeken